Poskupljuje grejanje

Bez autora
Jan 31 2013

Gas za industriju je poskupeo u proseku za 10 odsto, a od ponoći će biti skuplji i domaćinstvima, za 8,6 odsto. To automatski povlači i povećanje cene grejanja u većini gradova i opština. Neke toplane su već povećale cene, a neke su u proceduri - od tri i po do 10 odsto.Za stan od 60 kvadrata i prosečnu mesečnu potrošnju, individualnim domaćinstvima koja se greju na gas, februarski račun stići će uvećan za oko hiljadu dinara.

Poskupljuje grejanjeOd ponoći gas u domaćinstvima skuplji za 8,6 odsto. To automatski povlači i povećanje cene grejanja u većini gradova i opština. Najsiromašniji mogu uskoro da računaju na olakšice ili besplatnu struju i gas, zahvaljujući socijalnim energetskim kartama.

Gas za industriju je poskupeo u proseku za 10 odsto, a od ponoći će biti skuplji i domaćinstvima, za 8,6 odsto. To automatski povlači i povećanje cene grejanja u većini gradova i opština. Neke toplane su već povećale cene, a neke su u proceduri - od tri i po do 10 odsto.

Za stan od 60 kvadrata i prosečnu mesečnu potrošnju, individualnim domaćinstvima koja se greju na gas, februarski račun stići će uvećan za oko hiljadu dinara.

Oni čiji su stanovi priključeni na toplane, u zavisnosti od procenta poskupljenja, plaćaće od 300 do 600 dinara više, i to uglavnom cele godine.

Socijalne energetske karte su završene, pa bar najsiromašniji mogu uskoro da računaju na olakšice ili besplatnu struju i gas.

Biljana Stepanović iz Biznis-info grupa smatra da je to dobro i neophodno za ljude koji su na egzistencionalnom minimumu.

"Veliki broj ljudi se greje na drva i ugalj, ugroženi su, a nisu ovim obuhvaćeni", kaže Stepanovićeva.

Međutim, problem dugova ostaje. Gas uvozimo, a samo toplane Srbijagasu duguju oko 20 milijardi dinara. Isto toliko potrošači njima duguju za grejanje.

Direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić ističe da se obaveze toplana moraju plaćati. "Potraživanja od građana i privrede je vrlo teško naplatiti i nikada niste sigurni da će te to naplatiti 100 odsto. Uvek postoji deficit između obaveza i potraživanja", kaže Lečić.

Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović podseća toplane na novu uredbu o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja.

"Već smo uradili kontrolu i to se radi na svakih 20 do 25 dana. Bilo je toplana koje su, bez obzira na odluku Vlade, pokušale da se ponašaju drugačije. Sankcionisane su kako je to određeno zakonom. Verujem da se to više neće neće dešavati", poručuje ministarka Mihajlović.

Po pravilu, kada poskupe gas, struja ili gorivo, trgovci podižu cene i ostalih roba i usluga. Kako bi se to sprečilo, predsednik Vlade je najavio da će sa guvernerkom i resornim ministrima uskoro napraviiti plan povećanja kontrolisanih cena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik